Zpět

Chyby a zlozvyky při používání dětských autosedaček

2. 11. 2023
91k
Používání dětských autosedaček je klíčové pro bezpečnost dětí při cestování automobilem. Existuje několik běžných chyb a zlozvyků, které rodiče či opatrovníci často dělají. Zde jsou některé z nejčastějších:

Nesprávná instalace

Nejčastější chybou je nesprávná instalace autosedačky. Autosedačku je třeba v automobilu správně upevnit, což zahrnuje pevné ukotvení pomocí bezpečnostního pásu nebo ISOFIX systému. Důkladně si přečtěte návod k obsluze a pokyny od výrobce, abyste se ujistili, že jste autosedačku správně nainstalovali.

Nesprávná volba sedačky

Každá dětská autosedačka má specifickou váhovou a věkovou kategorii, pro kterou je určena. Chybná volba sedačky může vést k nedostatečné ochraně dítěte. Vyberte autosedačku, která je vhodná pro věk a hmotnost vašeho dítěte.

Špatná pozice a připoutání dítěte

Dítě by mělo být v autosedačce správně připoutáno a usazeno do bezpečnostních pásů nebo postrojů tak, aby nebylo příliš volné a nemohlo se pohybovat. Příliš volný postroj nebo pás může zvýšit riziko zranění při nehodě. V chladných měsících se vyhýbejte usazování dítěte do sedačky v silné zimní bundě. Ta vytváří nebezpečný „polštář“ mezi tělem a pásy, kvůli čemuž může při nehodě či prudkém zabrzdění dojít k vyklouznutí ze sedačky.

Nedodržování zpětného směru

Zpětný směr je obvykle považován za bezpečnější způsob přepravy malých dětí v takzvaném „vajíčku“. Nedodržování zásad ohledně zpětného směru může zvýšit riziko zranění.

Nedodržování zákona

V některých zemích existují zákony, které upravují používání dětských autosedaček. Je důležité tyto zákony dodržovat.

Produkty se filtrují...