Zpět

Kdy je dobré používat sněhové řetězy?

19. 3. 2023
1k
Chystáte se na hory nebo do míst, kde je velké množství sněhu, nebo se dá očekávat velká námraza? Pak by součástí vaší zimní výbavy automobilu měly být i sněhové řetězy. Na řadě míst je navíc jejich používání povinné (je označené příkazovými značkami), proto v takto označeném místě nebudete moct pokračovat v jízdě. Zejména v zahraničí, například v Rakousku, hlídá jejich nasazování na k tomu určených místech přímo policie. Řetězy musí být v tomto případě nasazeny minimálně na dvě hnací kola.

Proč se používají?

Mají za úkol samozřejmě zlepšit jízdní vlastnosti vozidla na kluzkém povrchu a zajišťují zvýšenou přilnavost pneumatik.

V České republice při použití sněhových řetězů smí řidič jet maximální rychlostí 50 km/h.

Důležitý je správný výběr

Výběr samotných řetězů není radno podceňovat. Kromě toho, že jich existuje více druhů, musí také odpovídat konkrétnímu vozu. Nic nezkazíte ani tím, když se obrátíte na odborníky v servisu, kteří vám podle typu auta a rozměru pneumatik doporučí konkrétní typ sněhových řetězů.

Při použití řetězů vytváří kola větší valivý odpor, což samozřejmě vede ke zvýšení spotřeby pohonných hmot. Nesprávná montáž, případně použití nekvalitních řetězů, může vést k poškození vozidla, jehož následná oprava může být dost nákladná.

Před jejich výběrem je vhodné nahlédnout do velkého „techničáku“, zda je pro váš vůz montáž řetězů vůbec možná a odpovědět si na pár základních otázek:

  • Pro jakou hmotnost automobilu řetězy sháním?
  • Znám rozměry pneumatik, na které budu řetězy upínat?
  • Kolik mám místa u podběhu auta?

Montáž je většinou snadná

Dnešní sněhové řetězy jsou většinou samodotahovací a celkem v pohodě se nasazují u stojícího vozidla. I když princip zůstal stejný, moderní sněhové řetězy se v mnohém liší od dřívějšího složitého navlékání na pneumatiku. U kvalitních řetězů by neměla chybět ani plastová ochrana v místech, kde by mohlo dojít ke kontaktu s diskem kola.

Pokud jste řetězy ještě nikdy nenasazovali, je vhodné si ji před jízdou v klidu vyzkoušet doma, kdy vám nebudou mrznout prsty a nebude na vás sněžit a foukat.

Existuje více druhů

Nejčastěji se setkáváme s řetězy ocelovými. Patří mezi nejkvalitnější a zároveň je nemusíte vyhodit po jedné sezóně. Bohužel se ale trochu hůře nasazují a jsou hlučné. Mohou se používat pouze na vozovce se souvislou vrstvou sněhu / ledu.

Často využívané jsou také textilní řetězy, které jsou na nasazení velmi jednoduché. Zároveň nedělají hluk, ale mají mnohem kratší životnost. Používají se zejména na vozidlech, kdy je mezi kolem a podběhem málo prostoru.

Posledním typem, který zmíníme, jsou tekuté řetězy. K jejich nanesení se využívají spreje, kdy hmota ztvrdne ve chvíli, jakmile se setká s vodou. Jejich účinek je ale pouze dočasný.

Produkty se filtrují...