Zpět

Tyto zvuky a chování vozu naznačuji, že je problém s tlumiči

2. 3. 2023
41k
Tlumiče aut procházejí každou zimu velkými testy odolnosti a výdrže. Jámy, výtluky a sůl na cestách dali našim vozům a jejich podvozkem opět v zimě pořádně zabrat. Kromě jarního úklidu v domě a přípravy zahrady na další sezónu byste si měli také zkontrolovat tlumiče. Jsou nezbytnou součástí bezpečné jízdy.

TLUMÍ NÁRAZY A ZLEPŠUJÍ BRZDĚNÍ

Už z názvu se dá snadno odvodit, že tlumiče slouží k tlumení nárazů auta při přechodu po křivé vozovce, přes jámy či nerovnosti. Kromě toho mají mnohem více funkcí. Jsou velmi důležité pro celkové fungování auta.

Jejich nesprávné fungování může mít za následek vážné poškození vozidla. Tlumiče totiž mají přímý vliv na jeho brzdění a chování na silnici v různých podmínkách. Najdeme je v blízkosti kol. Na první pohled vypadají jako velké pružiny.

Pokud jste někdy jezdili na kole, který měl na předních kolech pérování, umíte si zhruba představit, jakou funkci tlumiče v autech zastupují. Kromě pohodlí jízdy mají však několik důležitých bezpečnostních funkcí.

JAK POZNAT OPOTŘEBOVANÉ TLUMIČE

Opotřebované tlumiče poznáte spíše na autě kamaráda, než na svém. Je to proto, že jste na své auto zvyklí a přibývající vibrace se vám časem mohou zdát normální. Zbystřete však v případě, že:

  • Se v ostrých zatačkách vozidlo nebezpečně naklání do stran a vychyluje směrem k vnější straně zatáčky. Vaše tlumiče nefungují.
  • Jste zaznamenali chvění a vibrace volantu. S opotřebovanými tlumiči se také snižuje účinnost bezpečnostních systémů ABS a ESP.
  • Zřetelně slyšíte praskání. Zvuk je mnohem intenzivnější při jízdě přes retardéry.
  • Jste zaznamenali prokluzování při zrychlování vozu.

Tlumiče byste měli dát zkontrolovat po prvních 80 tisíc ujetých kilometrech a potom po každých 20 tisíc kilometrech. Tlumiče absorbují přebytečnou energii spojenou s přechodem po nerovné vozovce, při jízdě v zatáčkách či brzdění a zrychlení.

Svou konstrukci tlumí a snižují přenos vibrací na celé vozidlo, což pocítí zejména cestující v autě. Největším problémem opotřebovaných tlumičů je to, že je těžce poznáte. Test a výměna tlumičů je jednou ze služeb, kterou máme v nabídce.

tlumiče

Tlumiče se opotřebovávají pomalu a postupně, co si při pravidelné jízdě autem nevšimnete, protože si podvědomě na toto opotřebení postupně zvyknete. V některých autoservisech rádi nazývají opotřebované tlumiče "tichým zabijákem". Jsou totiž pod neustálým tlakem a pracují celou dobu, kdy je auto v pohybu.

Tlumiče zkracují brzdnou dráhu auta. Čím více jsou poškozeny, tím se brzdná dráha auta (zejména na více poškozené silnici) prodlužuje. Tlumiče také zlepšují držení auta na cestě, ale pokud jsou ve špatném stavu, auto reaguje v zatáčkách nepřesně a tlumiče ještě více zatěžuje. Pokud jsou v dobrém technickém stavu, redukují naklánění vozidla v zatáčkách či při brzdění a zrychlení, což výrazně zlepšuje pohodlí jízdy v autě a bezpečnost.

ŘEŠENÍM JE ŠETRNÁ JÍZDA

Tlumiče v autě jsou velmi odolné nástroje, ale při pravidelném používání jejich kvalita klesá. Jejich výměně a servisu se určitě nevyhnete, ale můžete jezdit šetrně, aby vám vydržely co nejdéle. Samozřejmě, doporučujeme vyhýbat se výmoly a jámám, ale tlumiče zatěžuje i "řezání" zaru a prudké zrychlování. Pokud můžete, vyhněte se jízdě po nerovném terénu (polní cesty). Vaše tlumiče se vám za to v servisu poděkují.

Mnozí řidiči řeší v autoservisu výměnu oleje, ojeté pneumatiky nebo škrábance na laku. Často však zapomínají na opotřebované tlumiče, které jsou vážným problémem každého z nich. Kromě pohodlí totiž prudce snižují bezpečnost jízdy a proto by měly být v perfektním stavu.

Svěřte proto své vozidlo našim odborníkům v pobočkách na kontrolu a výměnu tlumičů.

Produkty se filtrují...